About
555AR

Caruso St John Architects

Private House, Lincolnshire

1993–1994

This small house stands in fenland on the edge of a village near Boston. Its site was distinctive for its sheltered position with a wide northern panorama over flat fields. On the south side, to the village, the new house makes a group with an old brick barn and mature trees, to enclose a densely planted and sheltered garden. The biggest windows of the house look north to the horizon and over the first field, which has now been cultivated as a wild flower meadow.

The major living space is conceived as a ‘hall’ around which are gathered the kitchen and bedrooms, all under the vault of the roof. This dramatic dome-like space gives the house a strong centre from which to look out over the expanse of the Fenlands. The plan is compact, providing generous social spaces within a limited floor area.

The house has a faceted shape, higher towards the distant views to the north and lower to the garden. The windows are of different sizes and appear randomly positioned, giving the house a strange scale and a naive quality like a child’s drawing. The window openings are made with galvanised steel frames which cover the reveal of the brick wall, to give the brickwork the quality of a veneer and to make the walls seem sheer. The resulting volume takes its place within the simple and direct character of the buildings of the agricultural landscape.

Private House, Lincolnshire
Private House, Lincolnshire
Private House, Lincolnshire
Private House, Lincolnshire
Private House, Lincolnshire
Private House, Lincolnshire
Private House, Lincolnshire
Private House, Lincolnshire
Private House, Lincolnshire
Private House, Lincolnshire
Private House, Lincolnshire
52°57'48.5"N 0°01'44.8"E

Location: Freiston, United Kingdom
Type: House

Size: 110 m²
Structural Engineer: Alan Baxter and Associates
Main Contractor: Henton and Son
Status: Demolished 2001
Photography: Hisao Suzuki - Hélène Binet


Posted: January 2019
Category: Architecture

Source