About
193AR

BRUTHER

New Generation Research Center

2013–2015

Today, a public place has to create the opportunity to expand uses, to build bridges between functions or programs, and to allow meetings, debate and exchange. For us, the success of the project depends on a maximum availability of space and, at the same time, on independent use of that space. The New Generation Research Centre allows flexible use and programming, offering an infinite combination of rooms, spaces, and times of use inside the largest possible volume.

COMPACTNESS: LANDMARK ARCHITECTURE

The New Generation Research Centre is located at the heart of the vibrant urban renewal of the peninsula of Caen, a rapidly changing environment where innovation is the rule. The prime location, at the junction of views of the banks of the river Orne and the bridge over the Victor Hugo Channel, gives the building a strategic position. This visible, exposed site, next to large freestanding buildings with strong identities (Cargo, ENSAM, BMVR), does not have to submit to or merely protect itself from the context; it has to adopt a conquering attitude. The project’s compactness asserts its character and defines an architectural landmark. Reinterpreting the image of the vertical shed, the building saves space on the ground, a precious resource, and unfolds vertically. Slightly turned to ensure the continuity of views and to respect its neighbours, it establishes a close relationship with its built environment.

THE MEGAFLOOR: FLEXIBILITY AND SUPPLENESS

The project is conceived as a superposition of spaces, atmospheres, and climates. We propose a high-capacity structure, inventing a device able to create a series of rich, diverse situations. An efficient, prefabricated structure determines free, flexible platforms capable of evolving according to the needs of the brief. Three trays, with a surface area of 520 m² and six metres high, float above the ground, connected by a wide open elevator that progressively links ground and rooftop. The service spaces are located on the periphery, thereby completely freeing up the space. Different areas (public plaza, multipurpose space, workshops, business incubator and events roof) are overlain within the same envelope, functioning independently and creating continuity of public space. Like a Swiss Army Knife, the building ensures multiple functions in a rational, efficient compact volume.

New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
New Generation Research Center
49°10'54.0"N 0°20'49.0"W

Location: Caen, France
Type: Offices, Infrastructure

Client: Association Relais d’Sciences
Partners: Aia Management - Altia - Batiserf - Bureau Michel Forgue - Ducks - Inex
Collaborator: David Pallussiére
Programme Manager: Aubry & Guiguet
Size: 2’500 m²
Surface: 2’500 m²
Budget: 4.00 M €
Photography: Julien Hourcade - Filip Dujardin - Maxime Delvaux


Posted: June 2017
Category: Architecture

Source