About
667AR

Atelier Peter Zumthor & Partner AG

Neues Atelier

2011–2016

In 2016, Peter Zumthor completed his new studio in Haldenstein. The building is located in the immediate vicinity of the two earlier buildings that he built for himself. This newest building is located on the opposite side of the alleyway, and is slightly set back from it. The studio takes the place of a former large barn. From this predecessor building is still existing the former outer wall, which still works as a retaining wall. The new studio is basically detached from this wall and slightly distanced from it. Only at one point the new building and the rubble wall come into contact, where the volume of the vertical circulation penetrates the glass skin. On the one hand, this layout of the building emphasizes the independence of the volume, on the other hand it creates a close relationship to the rubble wall and the steep terrain behind it. The structure of the four-storey glasshouse consists of two independent and differentiated constructions.

The main structure is on the inside and consists of a simple and strong concrete structure with cantilevered flat ceilings. The ceiling edges are stabilized by an additional ring of concrete, also used as a bench. The building envelope consists of a wooden structure, which carries all elements of the facade. Only in the rear area of ​building, this shell is penetrated by the volume of the vertical circulation, as the staircase and elevator are pushed out of the narrow rectangle of the floor plan. The ground floor can be opened to the forecourt via generously sized double doors. This area is also protected by a canopy which is slightly detached from the facade. A textile sunscreen protects the heavily glazed interior. The cable guides for the sunscreen are continuously guided over three floors and attached to filigree swords made of chrome steel. The building is covered by a detached roof made of corrugated iron. In its filigree appearance, this roof is reminiscent of that of the neighboring, almost 15 years older residential studio building. Although the building, as a glass house, can clearly be assigned to modern times, it never acts as a foreign body and is extremely carefully integrated into the existing edification. The interior is characterized above all by the exquisite choice of materials and simple restraint.

Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
Neues Atelier
46°52'49.7"N 9°31'35.6"E

Location: Haldenstein, Switzerland
Type: Offices, Atelier

Client: Peter Zumthor Familien AG, Haldenstein
Collaborators: Rico Bürkli - Matthew Bailey - Marco Caminada - Léo Collomb - Rosário Gonçalves - Melissa de la Harpe - Cecilia Marzullo - Brigitta Ruff - Rainer Weitschies
Structural Engineer: Ingenieurbüro Pérez, Bonaduz
Timber Engineer: Lauber Ingenieure, Luzern
Climate Engineer: Transsolar
Energy Engineer: MKB Martin Kant Bauphysik, Chur
Electrical Engineer: 2e Elektro Engineering, Chur
HL-Planung: ADZ, Luzern Gebäudekosten
Text: Archipicture
Photography: Ralph Feiner - Kuster Frey


Posted: August 2019
Category: Architecture

Source