About
157AR

Marte.Marte Architekten

Motorway Maintenance Centre

2015

The design of the new motorway maintenance centre is strongly influenced by its direct access to the motorway. The centre is nestled into the sloping plain of the northwest quadrant. The entrance is located on the northwest side of the site and a flat ramp leads down to the existing underpass. The individual buildings come together to form a clearly structured complex. Four buildings serving different functions are grouped around a spacious courtyard. The deliberate use of gaps opens up visual axes with the surrounding landscape and creates exciting spatial sequences. The enclosed courtyard makes it easy to keep track of things within the centre and protects the neighbouring residents from noise. The 25-metre tall salt silos stand like towers in the middle of the complex.

The appearance of the motorway maintenance centre is characterized by the interplay of concrete, glass and aluminium. The building is designed as a reinforced steel structure with a minimum of static elements. The flexibility of the basic structures provides a lot of possibilities for modifications and the office wing has been furnished with lightweight walls in the interior and concrete lamella with glass windows on the façades. Plus, the open design of the centre leaves plenty of room for future expansions within the complex. The noise barriers running along the southern and western boundaries of the site to the A1 Motorway and the Freilassing Dual Carriageway have been formally integrated into the overall design of the centre.

Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
Motorway Maintenance Centre
47°49'31.6"N 13°00'49.1"E

Location: Salzburg, Austria
Type: Maintenance Centre, Infrastructure

Area: 5’892.0 m²
Photography: Marc Lins


Posted: January 2017
Category: Architecture

Source