About
658AR

Lacaton & Vassal

Maison Dordogne

1997

The plot of the land is in the countryside, close to a village and a river fringed by poplars, and at the side of a small road. The north-south implantation enables one to benefit from the optimum orientation and to have the best views of the countryside. The two independent parts correspond to the usage the family were after. They communicate via a central space, conceived as a living room with a transparent roof, mainly ventilated by the roof and the sliding panels of the facade.

The regular rhythm of the openings on the west, south and east facades makes for tremendous transparency, offering from within an almost uninterrupted view of the countryside, each bay providing its particular framing of this. The different spaces of the house have a variable “climatic” ambience, offering the inhabitants the possibility of migrating from one spot to another according to the season and the time of the day, in order to find the most pleasant of sensations there.

Maison Dordogne
Maison Dordogne
Maison Dordogne
Maison Dordogne
Maison Dordogne
Maison Dordogne
Maison Dordogne
Maison Dordogne
Maison Dordogne
Maison Dordogne
Maison Dordogne
Maison Dordogne
45°29'14.8"N 0°44'21.4"E

Location: Saint-Pardoux-la-Rivière, France
Type: House

Project Team: Anne Lacaton - Jean Philippe Vassal - Emmanuelle Delage - Sylvain Menaud
Engineer: Ingérop
Size: 242 m²
Cost: 115’000 € net


Posted: July 2019
Category: Architecture

Source