About
391AR

Arrhov Frick Arkitektkontor

Lilla Rågholmen

2013–2017

The private residence on Lilla Rågholmen used the free plan as a reference — a flexible floor plan, open facades, exposed structure, and horizontal openings — which enabled the program to be organized by the position of the sun, the angle of the views, and the request for privacy. The house is grounded by a concrete plinth, cast directly on the exposed rock of the site. The concrete rises to form the perimeter of the house, and a cast-in-place sill continues around the foundation, lowered only for one to enter the home. The sill is used as a bench for sitting, storing, and a step to the outdoors; a gentle border.

From the plinth, a square grid of 16 steel posts extend upward to support a low slung, overhanging wooden roof. The pavilion like space is entirely enclosed in glass, with 4.2 m wide windows telescoping towards the corners, eliminating the boundary between inside and outside space. Few fixed elements are inserted in the plan — a kitchen in the center of the home, partitions around the bedrooms and bathroom, and a fireplace suspended above the concrete floor.

Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
Lilla Rågholmen
59°23'51.7"N 18°32'55.9"E

Location: Värmdö, Sweden
Type: House

Size: 100 m²
Engineer: Olle Norrman
Contractor: Peter Erelöf
Photography: Mikael Olsson


Posted: May 2018
Category: Architecture

Source