About
495AR

Per Olaf Fjeld

Hytte på Åkerøya

2002

The island site offered two clear challenges: the open sea to the south, and the rich farmed landscape behind. The house meets this situation by opening the entire southern façade towards the ocean with large sliding glass doors, and isolating the two small annex rooms with small windows framing the details of the surround­ing vegetation.

The floor is designed to work as one continuous surface, only differentiated by the level changes dictated by the natural topography. The interplay of the rooms can be tuned by the use of sliding doors, two fire places the only fixed elements. Exte­rior and interior cladding is untreated aspen panelling. The tiled roof gives a connection to the surrounding houses.

Hytte på Åkerøya
Hytte på Åkerøya
Hytte på Åkerøya
Hytte på Åkerøya
Hytte på Åkerøya
Hytte på Åkerøya
Hytte på Åkerøya
Hytte på Åkerøya
Hytte på Åkerøya
Hytte på Åkerøya
Hytte på Åkerøya
Hytte på Åkerøya
58°14'49.0"N 8°19'01.0"E

Location: Lillesand, Norway
Type: House

Client: Charlotte & Gorm Bjercke
Consultant: Terje Orlien AS - Ing. Frank E. Andersen AS
General Contractor: Ole M. Johannesen AS
Photography: Per Olaf Fjeld


Posted: November 2018
Category: Architecture