About
226AR

Renzo Piano & Richard Rogers

Centre Pompidou

1971–1977

An immediate architectural icon of Paris - the Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou (Centre Pompidou, or Beaubourg) - is a vast multidisciplinary structure, a culture factory that preserves and exhibits important modern art collections. It is a place where the many strands of contemporary culture intertwine: art, design, literature, music and cinema. The centre is like a huge spaceship made of glass, steel and coloured tubing that landed unexpectedly in the heart of Paris, and where it would very quickly set deep roots.

The project was conceived in 1969 by then French President, Georges Pompidou. An international competition was launched by the French Ministry of Culture in 1971, which Renzo Piano and Richard Rogers entered and won. The two-hectare site, the ‘Plateau Beaubourg’, lies on the edge of the Marais right in the dense urban fabric of old Paris. Half of the area is taken up by the building with the other half, following a radical design strategy, devoted to the creation of a public space – the piazza, ‘parvis’, that gently slopes down to the lower-ground-floor entrance hall.

The entire structure of the 10-floor building (7 above ground, 3 below) is made of steel. Huge 48m warren trusses span the full width of the building. They are connected to columns at each end by a die-cast steel ‘gerberette’. This massive, visible set of structural components removes the requirement for internal support and thus enables the creation of huge open spaces. The resulting 50 x 170m plateaus can be arranged and equipped for any activity. To achieve maximum flexibility within these vast internal spaces, the services and circulation have been placed outside them. Lifts and escalators are contained within the support structure on the piazza façade. Escalators zig-zagging through transparent tubes up the front of the building afford increasingly extraordinary views out over Paris. The colour-coded utilities (blue for air, green for water, yellow for electricity and red for vertical circulation) are positioned along the Rue Beaubourg, street-side façade. Deliberately leaving behind the tradition of the austere, impenetrable monument, the Pompidou Centre is totally transparent in both face and function. It is inviting and understandable.

In addition to the big entrance Forum, the main upper-level gallery spaces and the vast library – the Bibliothèque publique d’information, found on the first, second and third levels of the main building –, the site also houses other departments, including the Atelier Brancusi and the IRCAM – the institute for music/acoustic research and coordination.

Despite earlier widespread opposition to the project, the public was quick to embrace the Centre Pompidou. From the opening in 1977 more than 150 million visitors passed through its doors. This extraordinary popularity made it necessary to close the building in order to renovate and enlarge public spaces. The Centre Pompidou re-opened in 2000.

Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou
48°51'37.9"N 2°21'08.9"E

Location: Paris, France
Type: Museum, Infrastructure, Public Space

Clients: Ministère des Affaires Culturelles - Ministère de l’Education Nationale
Cost: 58’000’000 £
Gross Internal Area: 100’000 m²
Structural & Services Engineer: Ove Arup & Partners
Mechanical Services & Superstructure: Laurie Abbott - Shunji Ishida - Hiroshi Naruse - Hiroyuki Takahashi
Mechanical Engineer: Walter Zbinden - Hans-Peter Bysaeth - Johanna Lohse - Peter Merz - Philippe Dupont
Interior Design: Gianfranco Franchini
Photography: Michel Denancé - Gianni Berengo Gardin


Posted: October 2017
Category: Architecture

Source