About
677AR

Herzog & de Meuron

Apartment Building along a Party Wall

1984–1988

The new apartment building continues the grain of the quarter’s courtyard development, extending the façade of the existing wing. With the party wall forming the new apartment building’s eastern side, the organization of the rooms follows the linear configuration that contains a central staircase. Both the attic and the southern end of the building are treated as more independent configurationally elements, marked by slender supports and continuous glazing. The lower two floors are entirely clad with oak panels that form, together with the turned oak columns, a “surface” with varying depth, a kind of timber spatial layer between interior (living room) and exterior (garden).

Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
Apartment Building along a Party Wall
47°33'36.6"N 7°34'58.1"E

Location: Basel, Switzerland
Type: Housing

Client: Hochbauamt Basel-Stadt, Basel, Switzerland
Project Team: Mario Meier - Michael Smolenicki
Structural Engineering: Helmut Pauli, Ingenieurbüro Schaub, Basel, Switzerland
Building Area: 204 m² / 2’195 ft²
Gross Floor Area: 840 m² / 9’041 ft²
Photography: Margherita Spiluttini


Posted: August 2019
Category: Architecture

Source