About
199AR

BAUKUNST

ADEPS Sports Centre

2009–2015

The sports centre - multi-purpose hall, administration, refectory, cafeteria, etc. - is embedded in the site and the local area, in a landscape whose topography proved decisive to the project design. As a self-reliant structure, the building’s architecture is intimately entwined with the site’s infrastructural quality ans is based on the construction of retaining walls with a single roof that contrast with the surrounding landscape.

The central and symbolic figure of the site is the “Château de La Fraineuse”, a 19th century pastiche of the Petit Trianon at Versailles, and listed a heritage site by Belgium’s Monuments et Sites. By way of a common bedrock, the project nurtures a dialogue between the past and the modernity with the château in a way that transcends the notion of a divisive modernity.

The expanses of outside covered areas allow the building to be used for a variety of different purposes, whilst ensuring a permeability between the activities. The central patio that opens out into the sky serves as a central gathering area for the site as a whole, around which the functional programme revolves.

A technical execution that is unique in Belgium - with insulating monolithic concrete that ensures the construction will enjoy a very long service life while boasting high thermal inertia - has been adopted for the main walls.

ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
ADEPS Sports Centre
50°29'47.92"N 5°53'12.70"E

Location: Spa, Belgium
Type: Extension, Sports Centre

Client: Fédération Wallonie-Bruxelles
Engineers: Bureau Bouwtechniek - Bureau Greisch - Daidalos Peutz
Landscape: Bas Smets
Cost: 4’800’000 €
Photography: Maxime Delvaux


Posted: July 2017
Category: Architecture

Source